knaagdier-inenten(1)Inenten

Je konijn enten…waarom is dit nodig?

De beruchte konijnenziekten Myxomatose en VHS maken ieder jaar opnieuw slachtoffers onder huiskonijnen en dat is helemaal niet nodig.

De virus ziekten VHS en Myxomatose zijn serieuze aandoeningen die in laboratoria ontwikkeld zijn om wilde konijnenplagen een halt toe te roepen. Maar virussen trekken zich weinig aan van de ´status´ van een konijn.

De bedoeling van de ziekten is dat de aangetaste dieren sterven en dat doen ze dan ook vrijwel allemaal.
In sommige gevallen zijn huiskonijnen die myxomatose krijgen wél te genezen met een goede verzorging en antibiotica. Dit kan echter maanden duren. Na de herstelperiode kunnen er schilfers, korsten en littekens op hoofd en lichaam overblijven. Dieren die aan VHS lijden zijn helaas niet te redden. Daar komt bij dat VHS uiterst besmettelijk is. Daarom is het belangrijk dat je, als je een konijn aan VHS hebt verloren, je voorlopig geen nieuw konijn aanschaft. Het virus blijft namelijk een halfjaar in leven en zal binnen die periode ook je nieuwe konijn infecteren, met fatale gevolgen. Dit is ook het geval wanneer je het konijn in een andere ruimt houdt. Als je weet dat je konijn aan VHS is overleden, ga dan niet op visite bij kennissen met konijnen en ga ook niet naar de dierenspeciaalzaak waar deze dieren aanwezig zijn. De kans is niet groot, maar wel aanwezig dat het virus meeverhuist in je kleding en dat je andere dieren besmet.

Voorkomen
Verminder de kans op Myxomatosebesmetting door je konijn weg te houden van wilde soortgenoten en de omgeving en andere huisdieren vlovrij te houden. Tegen VHS is geen kruid gewassen. De beste manier om te voorkomen dat je huisdier ziek wordt en dood gaat aan deze aandoening is het dier te laten inenten. Tegen Myxomatose en VHS kan het konijn geënt worden als het minimaal zes weken oud is. De eerste enting tegen Myxomatose kan het beste een maand later gegeven worden en vervolgens in het voorjaar en in het najaar. De vaccinatie tegen Myxomatose geeft ongeveer 4 tot 6 maanden bescherming en die tegen VHS een jaar. De grootste risicoperiode is in de zomermaanden omdat er dan veel stekende insecten actief zijn.

De kosten
De prijzen van inentingen variëren sterk, vaak geven dierenartsen korting als er meerdere konijnen ineens geënt moeten worden.
In de maanden april en in oktober krijgt u bij Dierenartsen de Klomp naast onze winkel 20% korting op het tarief. Het kost even tijd en geld maar het voorkomt veel onnodig leed voor dier en mens!

VHS Viraal Hemorragisch Syndroom
Oorzaak: virus is in het laboratorium ontwikkeld.
Verspreiding via geïnfecteerde konijnen en andere dieren, de ontlasting van vogels, water, voedsel en kleding. Bij hoge concentraties ´zweeft´ het in de lucht.
Symptomen: Een aangetast dier stopt met eten, krijgt (soms bloederige) diarree en in een later stadium neusbloedingen. Meestal sterft een besmet konijn binnen twee of drie dagen na de eerste symptomen. Soms zijn er geen symptomen maar sterft het dier al binnen een paar uur.

Myxomatose
Oorzaak:virus is in het laboratorium ontwikkeld.
Verspreiding via bloedzuigende insecten (vlo, mug)
Incubatietijd vijf tot veertien dagen.
Symptomen:Vochtige zwellingen op hoofd en snuit en gezwollen oogleden later ook rond de anus en geslachtsorganen.
Gevolg:Binnen één tot twee dagen blindheid, misvormingen en moeite met tot helemaal niet meer kunnen eten en drinken. Doodsoorzaak is meestal een longinfectie, circa acht dagen na de eerste symptomen.