knaagdier-maden(1)Myiasis (madenziekte)

Wanneer vliegen actief zijn, schuilt er een gevaar voor het konijn. De bromvlieg (Lucilia sericata) kan eitjes leggen rond de anus e/o in ontstoken wondjes; deze eitjes komen uit en de larven kruipen onder de huid waar ze enorme schade aan kunnen richten.

Om Myiasis te voorkomen dient men te letten op een goede hygiëne van het verblijf en het konijn iedere dag te controleren: een schoon verblijf trekt minder/geen vliegen aan en door het konijn iedere dag te controleren kan men in de gaten houden of het konijn last heeft van “plakpoep” of wondjes op het lichaam.

Plakpoep kan ontstaan door diarree maar vaak ook door verkeerde voeding; het konijn heeft 2 soorten keutels: de gewone en de nachtkeutel (blindedarmkeutel). Deze nachtkeutel is erg zacht en het konijn dient deze op te eten (coprophageren genoemd) om voldoende vitaminen binnen te krijgen.

Indien een konijn teveel voeding krijgt, zal hij geen behoefte hebben aan deze nachtkeutels, ook kan het zijn dat het konijn te dik wordt en er gewoonweg niet meer bij kan.
Gemengde voeding zorgt er vaak voor dat konijnen selectief gaan eten; ook dit kan problemen veroorzaken.
Veelal zijn mensen ook geneigd om het konijn als extraatje groenten/fruit te geven of bij lekker weer opeens buiten op het grasveld te zetten; groenten/fruit en gras bevatten veel vocht en als het konijn dit niet gewend is, kan hierdoor diarree ontstaan.
Konijnen die teveel eten, selectief eten e/o lekkers (volle snacks, groenten, gras) krijgen, zullen ook geen zin meer hebben in hooi en door een tekort aan ruwe vezels kan ook dunne ontlasting ontstaan.

Als het konijn de nachtkeutels niet opeet of te dunne ontlasting heeft, kan dit aan de kont blijven plakken. Vliegen worden hierdoor aangetrokken en zullen gemakkelijk hun eitjes hierin leggen.

Belangrijk is het dus om:
– Verblijf goed schoon te houden
– Konijn dagelijks te controleren
– Konijn een goede en afgepaste voeding te geven met veel ruwe vezels welke de darmen actief houden.

Beaphar Anti-Myiasis
Om Myiasis te voorkomen, kan men het konijn preventief behandelen met Beaphar Anti-Myiasis. Anti-Myiasis zit in een handige sprayflacon:

Gebruiksaanwijzing:
De vlieg die Myiasis veroorzaakt wordt aangetrokken door uitwerpselen die aan het achterwerk van het konijn plakken. Verwijder aangekoekte uitwerpselen voor behandeling. Spray rondom de staart van het konijn. Met name het gebied onder de staart is het belangrijkste. Behandel bij voorkeur in het voorjaar, voordat vliegen actief worden.
Behandeling na 2 a 3 maanden herhalen.