apotheek(1)Apotheek

In onze apotheek hebben wij een ruim assortiment producten voor de verbetering van de vacht, huid, spijsvertering, urinewegen, lichaamsgewicht, kraakbeen en het afweersysteem.
Diverse voedingssupplementen om uw huisdier net dát beetje extra te geven wat hij nodig heeft tijdens de verhaarperiode of tijdens het herstel na een operatie of ziekte.
Met de vachtverzorgingslijn van DOG’s STUFF en BEAU-BEAU hebben wij voor elk vachttype een perfect product.
Ongediertebestrijding is een vak apart. Door onze jarenlange ervaring en het volgen van gerichte scholing zijn wij in staat u deskundig te adviseren op het gebied van ongediertebestrijding.
FRONTLINE, EXIL, SPOT ON, BAYER, DRONTAL, BOLFO, DIAGNOS en VECTOCYT zijn producten ter bestrijding en voorkoming van vlooien, larven, vlooieneitjes en teken.
Van de volgende merken hebben wij ontwormmiddelen: EXIL NO WORM in pasta- en tabletvorm, BOGENA, BAIJER en DRONTAL.
Wij maken graag tijd vrij om u goed te adviseren.

hond-parvo(1)Parvo-virus

Het parvo-virus is een zeer besmettelijke aandoening bij honden. Men spreekt ook van ‘kattenziekte’ omdat een gelijkaardige ziekte frequent voorkomt bij de huiskat. Het parvo-virus van de kat is echter niet besmettelijk voor honden.

Parvovirose komt ondanks vaccinatie nog steeds vrij veel voor, voornamelijk bij pups. Vaak breekt de ziekte pas enkele dagen tot weken na de infectie uit, zodat in sommige gevallen de eigenaar een ‘gezonde’ pup kocht die plots erg ziek wordt.

Het is bijna onmogelijk om dan te bewijzen dat de infectie gebeurde bij de verkoper.
Vaak gaat het om pups die gekocht werden bij malafide fokkers of in zogenaamde ‘puppyfabrieken’. Dit zijn grote handelszaken die pups van allerlei rassen opkopen en dan weer verder verkopen. Het is daarom steeds aan te raden uw pup te kopen bij een erkende fokker.

Het grote gevaar van parvo-virus is het feit dat het zeer lang (tot een jaar) in de omgeving kan overleven en weerstaat aan veel ontsmettingsmiddelen. Besmette dieren scheiden massale hoeveelheden virus uit. Het is dus mogelijk dat een hond de ziekte krijgt omdat er een jaar eerder een besmet dier op dezelfde plaats was!

Symptomen
De eerste symptomen van parvo zijn lusteloosheid, niet willen eten en veel slapen.
De typische symptomen van parvovirose breken na enkele uren tot dagen uit: hoge koorts, braken en diarree. De diarree is erg waterig en meestal bloederig en erg stinkend (typische ‘parvo-geur’). De symptomen zijn zeer hevig en ontstaan op zeer korte tijd. Gezien het braken en de massale diarree zullen de dieren snel uitdrogingsverschijnselen vertonen.
Het virus kan ook de hartcellen aantasten, met dodelijke gevolgen.

Diagnose
De symptomen en de typische geur van de diarree zullen in veel gevallen reeds een sterk vermoeden van parvo geven.
Bij twijfel kan men gespecialiseerd onderzoek laten uitvoeren op een meststaal.

Behandeling
De behandeling dient snel ingesteld te worden. Bij vermoeden van parvo zal de dierenarts de hond hospitaliseren en intraveneus (in de ader) vocht toedienen. Omdat het om een zeer besmettelijke ziekte gaat zal de hond afgezonderd worden van andere (gehospitaliseerde) dieren.
Hoewel het om een virus gaat zal men vaak antibiotica toevoegen om de darmbacteriën geen kans te geven de kapotte darmslijmvliezen te besmetten.

Indien het dier herstelt en stopt met braken zal men de vochttherapie voortzetten met speciale formules die de hond kan opdrinken.

Prognose
Parvovirose is een zeer ernstige aandoening die fataal kan aflopen, zeker bij jonge dieren.
Indien het dier tijdig en goed behandeld wordt bestaat een goede kans dat het dier zal overleven.

Preventie
Vaccinatie!
Een gevaccineerd dier zal uiterst zelden ziek worden indien het in contact komt met parvo-virus. Tegenwoordig vaccineert men alle honden tegen deze ziekte.
Pups die veel risico lopen om geïnfecteerd te raken zullen een eerste maal gevaccineerd worden op de leeftijd van 6 weken.
Alle honden krijgen een vaccinatie op 9 en op 12 weken. Daarna volstaat een jaarlijkse hervaccinatie.
Indien de hond gedurende meerdere jaren geen booster vaccinatie meer heeft gekregen, zal men opnieuw 2 maal vaccineren met 2 weken tussentijd.

In ieder geval is het ten zeerste aan te raden een gezond dier niet in contact te laten komen met een besmet dier of een besmette omgeving

hond-zomer(1)Zomerwarmte

Honden en de zomerse warmte.
Honden kunnen niet zoals de mens hun overtollige warmte kwijtraken door te zweten.

Honden raken de warmte alleen kwijt via:
– de bek (hijgen)
– de poten

Honden hebben daardoor veel eerder en meer last van warmte dan wij en lopen daardoor eerder gevaar. Een zonnesteek, coma en zelfs de dood kunnen het gevolg zijn.

Belangrijke tips:
Zorg bij warm weer altijd voor voldoende schaduw en drinkwater voor uw hond.

Neem uw hond bij warm weer (vanaf zo’n 18ºC) niet mee naast de fiets. Uw hond loopt meestal op asfalt en dat is over het algemeen warmer dan de temperatuur die gemeten wordt door de weerstations die hoger staan. Hij kan niet profiteren van de rijwind om af te koelen, want hij zweet niet. Hij kan de warmte niet via zijn voetzolen kwijtraken vanwege het warme asfalt.
De inspanning die de hond moet leveren is altijd meer dan die u levert.

Doe ook geen balspelletjes en dergelijke. De meeste honden zijn vaak zo fanatiek dat zij doorgaan tot ze er letterlijk bij neervallen.
Vooral de herdershonden kennen wat dit betreft hun grenzen niet, maar ook andere rassen hebben dit in zich.
Ook hiervoor hoeft het niet eens zo warm te zijn, zeker bij honden met dikke vachten.

Als uw hond graag gaat zwemmen om zich af te koelen, is daar niets op tegen. Houd hem echter tegen als u dode vissen of watervogels in het water ziet.
Uw hond krijgt namelijk altijd water binnen en dat water kan besmet zijn.
Zorg bovendien dat uw hond is ingeënt tegen de ziekte van Weil (onderdeel van de jaarlijkse cocktail).

Laat uw hond nooit met warm weer alleen achter in een auto, ook niet met het raam op een kier en ook niet als de auto in de schaduw staat.
U weet zelf hoe warm het kan zijn als u uw auto instapt, die een tijd in de warmte stil heeft gestaan.
Jaarlijks sterven vele honden een afschuwelijke dood in auto’s.
Ook bij koeler, zonnig weer kan de temperatuur in de auto behoorlijk oplopen.
Oudere honden hebben, net als oudere mensen, meer te lijden van de warmte. Zorg dus voor een lekker koel plekje voor uw ouwe trouwe vriend en let extra op.
Controleer uw hond goed en houd niet alleen zijn ademhaling in de gaten, maar ook zijn tong. Een te blauwe tong kan duiden op oververhitting.
Mocht het mis gaan en uw hond bevangen raken door de warmte, doe dan het volgende:
Laat uw hond niet verder lopen, maar leg hem op een koele plek neer.
Koel het dier door koud water over hem heen te gieten, vooral op de poten en in de bek (geen ijs, want dan vernauwen de bloedvaten zich).
Bent u in de buurt van water zet uw hond er gewoon in, bijvoorbeeld een watertrog voor koeien.

Vervoer hem zo snel mogelijk naar de dierenarts. Deze kan zuurstof en medicijnen toedienen. Ook als uw hond hersteld lijkt, is het raadzaam hem na te laten kijken op eventuele beschadigingen van inwendige organen.
U kunt niet voorzichtig genoeg zijn.