vlooien(1)Vlooien & teken

De twee meest voorkomende vlooien zijn de kattenvlo (Ctenocephalides felis) en de hondenvlo (Ctenocephalides canis).
Deze uitwendige parasieten zijn een ware plaag voor uw huisdier. Vlooien leven niet op het dier, zij eten er alleen maar. Als een vlo uit de pop komt moet hij binnen twaalf uur een bloedmaaltijd gehad hebben om te overleven.
Daarvoor heeft hij het bloed van een hond of kat nodig. Gelukkig voor ons voldoet mensenbloed niet aan de juiste samenstelling voor de voortplanting wat echter niet wil zeggen dat we niet gebeten kunnen worden. Een vlo blijft in principe op zijn gastheer en zullen niet gemakkelijk van gastheer wisselen.
Het paren gebeurt op het huisdier nadat de vlo voldoend bloedmaaltijden gehad heeft.
Een volwassen vlo kan gemakkelijk 50 eitjes per dag leggen. Dat betekent dat 1 vlo in 3 weken 1050 eitjes legt en 10 vlooien dus 10500 eitjes!

vlooien(2)De kleine eitjes vallen uit de vacht en komen overal terecht. Ook wij mensen zijn een grote verspreider.
Als een kat of hond op schoot heeft gezeten, plakken de eitjes aan onze kleding.
Bij het lopen blijven ze onder schoenen en sokken kleven. Zo verspreiden we de eitjes zelf door het huis en nemen we ze mee als we ergens op visite gaan.
Uit de eitjes komen na 2 tot 21 dagen de larfjes. Zij voeden zich o.a. met de uitwerpselen van de volwassen vlooien, die op de grond zijn gevallen. Larfjes zijn lichtschuw en verstoppen zich daarom op donkere plaatsen. Het larve stadium duurt 2 tot 3 weken waarin de larf twee keer vervelt. De larf bouwt daarna een cocon om zich heen waarin ze zich kan verpoppen. In de popfase is de larve ongevoelig voor weersinvloeden, maar ook voor insecticiden. Het popstadium duurt van 1 tot 2 weken tot wel 1 jaar! De vlo komt uit het cocon als de omstandigheden gunstig zijn. Trillingen, warmte en vochtigheid spelen daarbij een belangrijke rol. Een volwassen vlo leeft enkele dagen tot enkele weken.
Vlooien zijn geen pretje voor de hond of kat.

vlooien(3)De vlooienbeten geven enorme jeuk en een hevig krabbende en in de vacht bijtend huisdier is het gevolg. Sommige dieren tonen een allergische reactie op de spuug van een vlo die in de huid komt als de vlo bloed zuigt. Meestal begint het met jeuk en kale plekken en / of bultjes boven op de staartbasis. Dit duidt vaak op een vlooienallergie. Deze dieren moeten behandeld worden met een zogenaamde contactinsecticide waarbij de vlo al verlamd wordt nog voor ze bloed zuigt.

 

vlooien(4)Het komt vaak voor dat mensen die op vakantie gaan bij thuiskomst geconfronteerd worden met een vlooienplaag.
Tijdens hun afwezigheid hebben de larven zich verpopt in hun cocon. Zij blijven daar wachten tot de ideale omstandigheid zich voor doet. Door de trillingen van onze voetstappen en de verandering in atmosfeer door onze uitgeademde lucht, breekt de cocon en springen er plotseling heel veel vlooien rond.
Gelukkig zijn er uitstekende middeltjes die het leven van uw huisdier veraangenamen.

In 4 stappen effectief vlooien bestrijden!

Wanneer u enkele vlooien op uw huisdier ziet, kunnen er in de omgeving een groot aantal eitjes, larven en poppen in cocons aanwezig zijn. Indien u alleen uw huisdier(en) behandelt, kunnen deze zich gewoon blijven ontwikkelen tot ze volwassen vlooien zijn.
Het lijkt dan of het vlooienmiddel niet werkt maar in feite komen er steeds weer nieuwe vlooien opduiken.

Een vlooienplaag kan het snelst onder controle worden gebracht door een product wat op het dier toegediend wordt te combineren met een middel voor de omgeving

In 4 stappen vlooienvrij!
Stap 1 Behandel alle dieren in huis met een vlododend middel zoals bijvoorbeeld Bolfo Gold of Frontline, ook al ziet u geen vlooien op het dier. Denk ook aan de knaagdieren.
Stap 2 Behandel de omgeving met een omgevingsspray. Zo’n 95% van de plaag zit in de omgeving! Een volwassen vlo legt wel 50 eitjes per dag.

  • Sluit ramen en deuren
  • Stofzuig het hele huis en gooi de stofzak weg.
  • Spray gelijkmatig op 30 cm afstand als u vloerbedekking heeft. Spray met name de naden, kieren, plinten en donkere plaatsen. Denk ook aan de ligplaats(en) van uw huisdier(en), de auto en fietskar.
  • Laat de spray minimaal een half uur inwerken en ventileer pas na 2 uur.
Stap 3 Stofzuig na 3 dagen pas weer uw huis. De werkzame stof heeft zo alle tijd om in te werken.
Stap 4 Tussen de 8 – 10% komt alsnog uit omdat zij zich in een cocon bevonden op het moment van behandelen.
Zorg dat u uw huisdieren blijft behandelen met een vlododend middel.
Eventueel kunt u enkele maanden nadat u het huis behandeld heeft nog eens sprayen.

Als uw huisdier vlooien heeft gehad is het raadzaam hem ook te ontwormen. De lintworm heeft namelijk als tussengastheer de vlo. Als de hond een besmette vlo opeet is hij besmet met lintwormen.

Voor meer informatie over vlooien, wormen en teken bent u van harte welkom in onze winkel.
In onze dierenspeciaalzaak verkopen wij Bolfo Gold die bij de dierenarts verkocht wordt onder de naam Advantage, Exil spot on en Frontline. Deze laatste is er nu ook in Frontline Combo waarin S- methopreen zit. Een stofje dat er voor zorgt dat eventuele eitjes niet meer uit kunnen komen en dus ideaal te gebruiken is als er al vlooien zijn. Frontline en Exil werken bovendien ook uitstekend tegen teken.