hond-vuurwerk(1)Vuurwerk

Is uw hond bang voor vuurwerk?
Of wilt u dat voorkomen?

Veel honden zijn bang voor knallen, donder en vuurwerk. Honden hebben een aangeboren angst voor geluiden. Het is moeilijk om uw hond met dit soort prikkels te socialiseren. Hij zou deze ervaring en geluiden moeten kunnen meemaken tijdens de gevoelige opvoedperiode, de periode tussen de 3 en 16 weken.

Het duurt niet lang meer en dan staat Oud en Nieuw weer voor de deur.
Kijkt u er tegen op omdat uw hond bang is voor knallen? Of heeft u dit jaar een nieuwe metgezel aangeschaft en heeft deze nog nooit oud en nieuw meegemaakt? De wetenschap en veel onderzoek van de afgelopen tijd heeft er voor gezorgd dat we veel meer weten over vuurwerkangst. En nog veel belangrijker hoe we het voor onze honden een stuk aangenamer kunnen maken.

Wist u dat de meeste medicijnen die tegen vuurwerkangst worden gemaakt de geluidswaarneming versterken? (bv. Veteranquil). Een hond hoort al vele malen beter dan wij maar met de klassieke slaapmiddelen hoort hij dus nog veel beter. Terwijl zijn lichaam niet doet wat hij wil. Daar moeten wij als mensen toch ook niet aan denken.

Wat kunnen we dan wel doen? Nu al beginnen met een anti vuurwerkangst aanpak. Wat betekent dat voor u? Een klein beetje tijd en wat geld investeren. Hoe? Dat kunnen wij u helemaal uitleggen. Er zijn een hoop middelen waarmee u uw hond kunt helpen en een uitgebreide combinatie daarvan zorgt ervoor dat uw hond sneller over zijn angst heen is.

De aanloop naar de jaarwisseling
In de maanden voor oud en nieuw is er al veel wat we aan vuurwerkangst begeleiding kunnen doen.

De vuurwerk cd
Hier kunt u het beste zo vroeg mogelijk mee beginnen. De cd is voorzien van vuurwerkgeknal. De bedoeling is dat uw hond langzaam went aan het geluid en hierdoor zijn angst ervoor verliest. Let er wel op dat je de eerste 2 a 3 weken het geluid op zijn zachts afspeelt. U zelf hoeft het niet of nauwelijks te horen maar uw hond hoort 7 keer beter. Dit mogen we niet vergeten. Tijdens het eten, spelen, slapen en alle momenten dat uw hond blij en ontspannen is kunt u de cd aanzetten. Zodra uw hond stresssignalen laat zien (hijgen, tongelen,voorpootje heffen, trillen, weg willen lopen) bent u te snel geweest met het verhogen van het geluid. Ga een stapje terug en neem de tijd. Uw hond is waarschijnlijk al jaren bang dus heeft het tijd nodig hem van deze angst af te helpen. Een hond hoort en ruikt veel beter dan wij. Via de cd kun je de geluidstrillingen in de lucht en de kruiddampen die bij vuurwerk vrijkomen, niet evenaren. De vuurwerk cd is dus geen oplossing voor bange honden het is een ondersteunend middel.

De DAP verdamper (nu ook DAP halsband te koop)
Een verdamper is een doosje wat u alleen maar in het stopcontact hoeft te steken. Het verspreidt feromonen die een teef af geeft als ze haar jongen zoogt. Dit heeft een geruststellend effect op de hond en haalt de scherpe randjes van de stress af. Ook herstelt een hond sneller na een angstaanval. Het beste effect haalt u als u in november of uiterlijk de eerste week van december deze verdamper in gebruik neemt. De vulling gaat ongeveer 3 weken mee. Zorg ervoor dat hij niet ongemerkt leeg in de verdamper hangt.

De Kong
Een Kong is een speeltje van rubber met een gat erin. U kunt er allerlei lekkers in stoppen en het voor de hond moeilijk maken het er weer uit te krijgen. Wat hier zo belangrijk aan is is dat de geestelijke arbeid die de hond hiervoor moet verrichten hem moe maakt. 10 minuten geestelijk arbeid kunt u vergelijken met een uur buiten wandelen. Een hond die druk bezig is met een ‘wiskundig probleem’ heeft geen tijd om over bang zijn na te denken. Op internet zijn heel veel ‘Kong recepten’ te vinden.

Het grote vuurwerk moment
Als het dan uiteindelijk zover is dat er daadwerkelijk vuurwerk afgestoken gaat worden zijn er een aantal dingen die u kunt doen.

– sluit de gordijnen
– doe de tv aan
– laat de hond niet alleen thuis
– als de hond bang is steun hem dan
– schrik zelf niet als u een knal hoort
– zorg dat de hond niet kan vluchten
– reserveer vroegtijdig een plekje in een goed en afgelegen hondenpension.
– of vier Oud en Nieuw in een vuurwerkvrije omgeving

Steunen
In veel boeken staat nog dat je een hond bij die angst geen aandacht moet geven en hem moet negeren. Het is echter bewezen dat als een hond veel stress/angst heeft hij stopt met leren. Dit is te herkennen als de hond zelfs zijn favoriete beloning niet wil aannemen of opeten. Het heeft dus geen zin om uw hond te negeren (straffen), belerend toe te spreken of hopen dat zijn angst ophoudt als er maar lang genoeg geknald wordt of als u streng reageert. Door de hond bij u te houden en te steunen zonder tegen hem te praten, wordt hij snel lichamelijk rustig. Steunen zonder praten is van belang, sommige honden kunnen angstgedrag gaan vertonen om de prettige aandacht van het aanhalen te krijgen. Dit is enkel in 5% van de gevallen en dus een betrekkelijke kleine kans. Steunt de eigenaar de hond door dicht tegen de hond aan te gaan staan, bij de hond te gaan zitten of de hond tegen de eigenaar aan te laten liggen, dan werkt dit angst/stress reducerend.

Dit afnemen van de angst, ziet u niet altijd aan de buitenkant als hij trillend op schoot zit maar onderzoek heeft aangetoond dat de hartslag en ‘inwendige’ stresssymptomen veel sneller zullen afnemen. Door uw hond te steunen laat u zien dat het veilig is en hij te allen tijde op zijn baas kan vertrouwen. Het troosten is niet datgene dat de hond als beloning ervaart, maar het ophouden of het weggaan van de dreiging is de beloning. Het is een ander verhaal als de hond dit gedrag ook gaat vertonen als hij een uitlaat hoort of het flitslicht van een foto toestel ziet, dan spreek je van generaliseren en dat heeft niets meer met de daadwerkelijke angstprikkel te maken.
Dus het is van wezenlijk belang dat u hier onderscheid tussen kan maken en u de hond op het juiste moment te steunen of het gedrag te negeren.

Reageert uw hond niet op vuurwerk? Vooral zo laten. En schrik vooral zelf niet van het geknal. U kunt eventueel zelf ook oefenen met de vuurwerk cd om uzelf aan te wennen niet te reageren op dit geluid.

Voorkom vluchten
Als een hond de mogelijkheid heeft om te vluchten wanneer hij bang is dan beloont hij zichzelf. Een hond die kan vluchten bouwt een soort van schijnveiligheid op en leert zo niet met zijn angst om te gaan. Voorkom vluchten door hem aan te lijnen. Er is tenslotte geen reden om bang te zijn als u dat als leider ook niet vindt. Blokkeer indien nodig daarnaast ook alle vluchtplekjes.

Medicatie
Wilt u toch graag de training ondersteunen met medicijnen neem dan contact op met uw dierenarts of kies voor alternatieve middelen. Bijvoorbeeld een homeopathisch middel ‘Prodier nervositeit” van VSM of voor Bachbloesems zoals ‘Rescue Remedie’. Dit zorgt ervoor dat de hond meer open blijft staan voor de training. Wilt u toch de zekerheid van een slaapmedicatie dan kunt u bij de dierenarts Diazepam halen. Andere medicijnen zorgen ervoor dat de hond nog gevoeliger wordt voor geluid. Dus laat u niet overhalen. De prikkel waar honden juist al zo bang voor zijn, komt dan nog veel harder aan. Houd er ook rekening mee dat als u met Oud en Nieuw slaappillen wilt geven deze niet werken als de hond al gestrest is! De hond valt dan pas in slaap als het vuurwerk voorbij is. Zonder medicijnen zou hij dat waarschijnlijk ook doen waardoor een avondje de hond steunen dan weer meer effect zou hebben. Zeker in de aanloop naar het volgende vuurwerk

In samenwerking met:
Grace Innemee, Paraveterinair

Bron: Hondenschool de Laar & Dogdaycare

December: een knallende maand
Voor veel huisdieren is de jaarwisseling echt geen feest. Knallen, lichtflitsen en vreemde geluiden kunnen onze honden erg angstig maken. Zo angstig dat ze deze nacht rillend en bevend doorbrengen. Sommige dieren zijn zo angstig dat ze wel een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Wat kan Prins hieraan doen?
– Hond
Prins Petfoods biedt deze dieren een mogelijkheid. Voor honden hebben we Prins ProCare Resist, een geperste voeding met een uniek Chinees kruidencomplex dat zorgt voor meer innerlijke rust waardoor het angst kan reduceren. Deze kruiden in de voeding hebben een positieve invloed op de algehele gesteldheid van de hond. Er zal veel zuurstof in het bloed komen waardoor alle organen optimaal gaan functioneren. Het immuunsysteem krijgt een duwtje in de goede richting waardoor de weerstand zal verhogen. Ook hormonaal komt alles weer op de rit te staan. En het allerbelangrijkst, het geeft een heel goed gevoel “tussen” de oren en veel zelfvertrouwen zonder suf of slaperig te maken. Deze kruiden zijn uiteraard geen wondermiddel, echter het kan zeker helpen de hond op een natuurlijke wijze met de neus in de goede richting te zetten.
Begin tijdig met het geven van deze voeding, het liefst een maand van te voren maar houd minimaal 14 dagen aan als grens voor het realiseren van een goed resultaat. Als de hond een speciale voedingsbehoefte of een speciaal dieet heeft, kunt u de kruiden ook in tabletvorm geven: Prins SpecialCare Bij Spanning en Stress tabletten. Deze kunt u ook gebruiken in combinatie met de Prins ProCare Resist brokken bij zéér angstige honden.

Prins ProCare Resist is ook geschikt bij stress, hormonale storingen, afwijkend gedrag als angst of dominantie, én na langdurig medicijn gebruik of ziekte.

Honden overzetten op Prins ProCare Resist
Als u een hond wilt overzetten naar Prins ProCare Resist kunt u dat het beste doen via vers vlees in combinatie met gekookte witte rijst. Prins TotalCare Super Complete is een vers diepvriesvlees dat goed verteerbaar is en veel goede bacteriën bevat. De bacteriën stimuleren de darmen om goede enzymen aan te maken. De enzymen en bacteriën zorgen er samen voor dat de voedingsstoffen goed worden opgenomen door het dier. Door dat het vers vlees is, en dus onverhit, blijven natuurlijke vitaminen en mineralen behouden. De rijst zorgt ervoor dat de eiwitopname verlaagt, wat de hond rustiger maakt. Bij zeer angstige honden kan tijdens de vers vlees periode al begonnen worden met de SpecialCare bij Spanning en Stress tabletten voor extra ondersteuning. Na een week van alléén vers diepvriesvlees met rijst kan men zonder problemen overstappen op de Prins ProCare Resist. Deze voeding kan dan ook langzaam de functie van de tabletten overnemen.
Als u niet in de mogelijkheid bent om vers diepvries vlees te krijgen of te geven, kunt u ook van de oude voeding overstappen door middel van mixen. Mix de oude voeding en de Prins ProCare Resist minimaal 7 dagen door elkaar. Eerst heel veel van de oude voeding en een klein beetje Prins ProCare Resist, en draai die verhouding langzaam om. Zo kan de hond wennen aan zijn nieuwe voeding.

Nog enkele belangrijke tips voor uw klanten:
• Adviseer de hond 2 tot 3 keer per dag te voeren. Zo wordt het aanbod van voedingsstoffen in de darmen verspreid en kan de hond ze beter opnemen.
• De ontlasting geeft een indicatie of de hond zijn voeding goed gebruikt. Een hond die twee maaltijden per dag krijgt, mag twee, hooguit drie keer per dag een hoopje hebben. Deze moet goed zijn van kleur en structuur.
• Adviseer om de hond vers, maar wel lauw water te geven. Koud water is een extra belasting van de hondenmaag en veroorzaakt al snel spugen en diarree.
In tijden van angst (bijvoorbeeld oudejaarsnacht) is het belangrijk de hond af te leiden. Denk hierbij aan balletjes, speeltjes en een Activity Ball of een Kong met wat Resist voeding. Als u dit gebruikt naast het advies van Prins ProCare Resist gaat uw klant zeker niet met lege handen naar huis!

– Kat
Prins Petfoods biedt deze dieren een mogelijkheid. Voor katten hebben we Prins VitalCare Cat Resist, een voeding met een uniek Chinees kruidencomplex dat zorgt voor meer innerlijke rust waardoor het angst kan reduceren. Deze kruiden in de voeding hebben een positieve invloed op de algehele gesteldheid van de kat. Er zal veel zuurstof in het bloed komen waardoor alle organen optimaal gaan functioneren. Het immuunsysteem krijgt een duwtje in de goede richting waardoor de weerstand zal verhogen. Ook hormonaal komt alles weer op de rit te staan. En het allerbelangrijkst, het geeft een heel goed gevoel “tussen” de oren en veel zelfvertrouwen zonder suf of slaperig te maken. Deze kruiden zijn uiteraard geen wondermiddel, echter het kan zeker helpen de hond op een natuurlijke wijze met de neus in de goede richting te zetten.
Begin tijdig met het geven van deze voeding, het liefst een maand van te voren maar houd minimaal 14 dagen aan als grens voor het realiseren van een goed resultaat. Als de kat een speciale voedingsbehoefte of een speciaal dieet heeft, kunt u de kruiden ook in tabletvorm geven: Prins SpecialCare Bij Spanning en Stress tabletten. Deze kunt u ook gebruiken in combinatie met de Prins ProCare Resist brokken bij zéér angstige katten.

Prins ProCare Resist is ook geschikt bij stress, hormonale storingen, afwijkend gedrag als angst of dominantie, én na langdurig medicijn gebruik of ziekte.

Katten overzetten op Prins VitalCare Cat Resist
Als u een kat wilt overzetten naar Prins VitalCare Cat Resist kunt u dat het beste doen door middel van mengen. Mix de oude voeding en de Prins VitalCare Cat Resist minimaal zeven dagen door elkaar. Eerst heel veel van de oude voeding en een klein beetje Prins VitalCare Cat Resist, en draai die verhouding langzaam om. Zo kan de kat wennen aan zijn nieuwe voeding.

Naast de VitalCare Cat Resist brokken hebben we ook Prins TotalCare Indoor Complete. Dit is een vers diepvriesvlees voeding voor de kat, die zorgt voor rust en balans in de darmen zodat deze in goede conditie komen. Prins TotalCare Indoor Complete is goed verteerbaar en bevat veel goede bacterïen. De bacteriën stimuleren de darm om goede enzymen aan te maken. De enzymen en bacteriën zorgen er samen voor dat de voedingsstoffen goed worden opgenomen door het dier. Door dat het vers vlees is, en dus onverhit, blijven natuurlijke vitaminen en mineralen behouden. Prins TotalCare Indoor Complete is een lekkere en gezonde verwenmaaltijd, die tegelijkertijd de werking van de VitalCare Cat Resist brokken ondersteunt.

De SpecialCare bij Spanning en Stress tabletten kunt u als extra ondersteuning naast de voeding geven. We weten allemaal dat het niet gemakkelijk is een hele tablet bij een kat binnen te krijgen. Leg daarom de tablet tussen een papiertje en haal er even een deegroller overheen. Zo krijgt u een fijn poeder dat men over de voeding van de kat kan strooien.

Nog enkele belangrijke tips voor uw klanten:
• Zorg dat de maaltijden goed verdeeld worden over de dag. Zo worden de voedingsstoffen verspreid opgenomen door het lichaam wat meer rust brengt voor het dier. Ook zal de kat minder ontlasting krijgen.
• Geef de katten vers, maar wel lauw water in de drinkbak. Koud water is een extra belasting in de maag.
• Stress kan een oorzaak zijn voor de vorming van blaasgruis. VitalCare Cat Resist bevat urineverzurende stoffen, die de pH van de urine laag houden en de vorming van struvitekristallen voorkomen. Zo blijft u de vorming van blaasgruis voor.
Veel beweging is belangrijk voor katten. Mogen ze niet naar buiten, adviseer dan speeltjes, goede klimpalen, speelballen waar voeding in kan worden gestopt etc. om binnen veel mogelijkheden tot bewegen te creëren.